Znate li koje su to zdrave navike za dugovečnost?

Postoji više načina da usporite proces starenja.

Dobro održavajte higijenu usta i zuba, ne opterećujte jetru masnoćama i alkoholom, održavajte telesnu težinu u granicama normale, redovno vežbajte…
TELO neminovno sa godinama propada, ali brzina i način na koji starimo umnogome zavise od toga kako živimo. Ako želite da podmladite telo ili makar da što više usporite starenje, morate obratiti pažnju na navike, ishranu, fizičku aktivnost. Ali važno je i da otklonite sve faktore koji mogu da deluju negativno na zdravlje organa.
Naizgled male promene u ponašanju mogu u značajnoj meri da uspore starenje organa, a time i celog organizma.

Zubi

Problemi sa zubima nisu samo estetske prirode…

Oni mogu da izazovu brojne zdravstvene probleme. Ako želite da što duže svoje zube i desni održite zdravima, neophodno je da najmanje dva puta godišnje odete kod zubara. Morate i pravilno prati zube, kako biste uklonili bakterije sa zuba. Važno je i da redovno čistite desni, jer se i na njima zadržavaju bakterije. Osim četkica, obavezan je i konac za čišćenje zuba.

Jetra

Kao „čistač“ organizma, jetra često trpi posledice loše ishrane, prekomernog uzimanja alkohola, lekova, virusnih bolesti.

Osim virusa hepatitisa B i C, alkohol je glavni razlog propadanja jetre. Iako čaša vina uz ručak (ne svakodnevno!) ne bi trebalo da nanese veću štetu, najbolje je da ne pijete alkohol uopšte. Za zdravu jetru treba izbegavati masnoće u ishrani, pušenje i nezdrav životni stil, koji najveći danak uzima upravo na jetri.

Koža

Prvi znaci starenja najpre se vide na koži.

Koža je veoma izložena uticajima i prva je „na udaru“. Ako želite da kožu što duže održite mladom, najpre strogo ograničite izlaganje suncu. Sunčanje oštećuje kožu, a taj uticaj ima kumulativan efekat i može da se iskaže godinama kasnije. Manjak hidratacije, nepravilna ishrana i pušenje ostavljaju izrazito nepovoljne posledice na kožu i ubrzavaju njeno starenje.

Mišići

S godinama mišići gube čvrstinu, atrofiraju i menjaju izgled našeg tela.

Redovno vežbanje je najbolji način da se mišići što duže održe u dobrom stanju. Naglasak je na redovnosti, ne na vrsti vežbe, a postoji mnogo vežbi koje se mogu raditi i u poznijim godinama. Mišići se mogu „podmladiti“ i ako svakodnevno izvodite sledeću vežbu: vežbajte ravnotežu i balans tako što ćete stajati na jednoj nozi dokle god možete. Uvek uradite ovu vežbu i jednom i drugom nogom. To jača sve veće grupe mišića i doprinosi stabilnosti tela, tvrde stručnjaci.

Mozak

I mozak s godinama stari, i to znatno brže nego što mnogi misle.

Kako ga vratiti u formu? Istraživanja pokazuju da aerobne vežbe mogu pomoći boljem funkcionisanju mozga. Naime, takve vežbe pojačavaju dotok kiseonika u mozak koji je neophodan za normalno funkcionisanje. Stručnjaci preporučuju barem 30 minuta aerobnih vežbi dnevno za zdrav i funkcionalan mozak.

Oči  

Kako starimo, vid postaje sve slabiji.

To se događa zbog niza spoljnih uticaja, pa oko gubi svoju fleksibilnost i dolazi do narušavanja vida. Vid ne može ništa vratiti, ali možete delovati preventivno: stručnjaci preporučuju da prestanete da pušite i pripazite na ishranu. Tačnije, ishrana mora biti ujednačena i s puno voća i povrća.

Pluća 

Pluća s godinama gube elastičnost.

Kako ih podmladiti? Stručnjaci kažu da je najvažnije da telesna težina bude normalna. Naime, kod gojaznih ljudi pluća moraju jače da rade kako bi uzela dovoljnu količinu kiseonika. To ih jako opterećuje, pa se preporučuje mršavljenje. Dobra je vežba i svakog dana barem pet minuta duboko disati.

Sluh 

Tokom života često smo veoma izloženi buci, i sluh s godinama slabi.

Ako želite što duže da sačuvate sluh, nastojte da ne slušate glasno muziku, naročito ne preko slušalica. Slušanje muzike umerene jačine (bolje je što tiše) prisiljava na neki način određene delove mozga na „vežbanje“ što dovodi do boljeg sluha. Ako radite posao koji je povezan sa bukom, probajte da zaštitite sluh nošenjem čepića.

Izvor vesti: www.novosti.rs