SPORT jači od oštećenja sluha

Predstavljamo vam devet olimpijskih sportista, šampiona, koji su pobedili svoje oštećenje sluha tako što su učestvovali na Olimpijadama osvojivši najznačajnije medalje ovog takmičenja. Obavezno pročitajte…

Tokom olimpijske istorije bilo je nekoliko sportista koji ne samo da su zadivili svet svojim atletskim umećem, već i zbog još jednog posebnog razloga – nisu dozvolili da ih njihovo oštećenje sluha spreči da postanu vrhunski sportisti i šampioni. Evo nekoliko primera ovih izuzetnih sportista, sa nadom da će motivisati sve one mlade ljude koji imaju sličan problem i možda se osećaju loše zbog gubitka svog sluha:

David Smith
(USA, odbojka)

Sa dijagnozom gubitka sluha 80-90% Dejvid je nosio slušne aparate od svoje treće godine života.
Uporan po svojoj prirodi, kao veliki zaljubljenik u sport, pronalazi svoje mesto u odbojkaškom timu i postaje jedan od najboljih reprezentativaca Amerike.
On se u toku igre dosta oslanja na čitanje sa usana kada komunicira sa svojim timom i ističe da je baš njegova invalidnost napravila od njega boljeg sportistu.
Debitovao je na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Tamika Catchings
(USA, košarka)

Tamika je rođena sa obostranim gubitkom sluha, zbog čega je kasnije imala i govornu manu. Kada je bila devojčica deca su je zadirkivala zbog toga što ne čuje, na šta je Tamika odgovorila time što je jednog dana na času fizičkog svoj slušni aparat skinula sa uva i bacila ga toliko daleko da je od tog trenutka nastavnik uvodi u košarkaški tim i ona se zaljubljuje u ovaj sport.

Tamika postaje vrhunski sportista i 2011. godine osvaja MVP u ženksoj NBA ligi. Sa svojom reprezentacijom osvaja tri uzastopne zlatne olimpijske medalje (2004 , 2008 i 2012. godine).

Terrence Parkin
(Južna Afrika, plivanje)

Na Olimpijadi u Sidneju Terens je iznenadio ceo svet osvojivši srebrnu medalju na 200 metara prsno.

Dok je komunicirao znakovnim jezikom sa svojim trenerom, strobosokopska svetla su korišćena tokom takmičenja kako bi mu pokazala kada da startuje sa plivanjem.

Chris Colwill
(USA, ronjenje i skokovi u vodu)

Kris Kolvil je dva puta učestvovao na Olimpijadi.
Rođen je sa oštećenjem sluha od 60% na oba uva. Uspešan je sportista i veliki borac.
Ne može da nosi svoje slušne aparate dok roni, tako da uvek prati na semaforu kad je na njega red da se takmiči.
Obožava ronjenje.

Marie Roethlisberger
(USA, gimnastika)

Na Olimpijadi 1984. godine bila je u ženskom gimnastičarskom timu SAD.
Meri je pretrpela gubitak sluha na jednom uvu na samom rođenju, a zatim i na drugom uvu nakon preležanog meningitisa.
To je nije sprečilo da postane jedna od najboljih gimnastičarki svog vremena. Interesantno je da su za njene koreografije uvek birane pesme sa izuzetno jakim basom, kako bi ona mogla da oseti ritam melodije preko podnih vibracija.
Njeni nastupi su uvek oduševljavali publiku i bila je inspiracija mnogim devojčicama da i one krenu da se bave gimnastikom kao svojim omiljenim sportom.

Tony Ally
(Velika Britanija, skokovi u vodu)

Toni pati od genetskog gubitka sluha još od svoje rane mladosti.
Kada je imao 16 godina postao je profesionalni sportista i najveći njegov uspeh je pobeda i zlato na Evropskom prvenstvu 1999. godine.
Učestvovao je 4 puta na Olimpijskim igrama (1988, 1996, 2000 i 2004. godine).

Jeff Float
(USA, plivanje)

Džef je bio prvi plivač sa teškim slušnim oštećenjem koji je osvojio zlatnu medalju, kada je SAD reprezentacija osvojila zlato u trci sa štafetama na 4 x 200m slobodnim stilom 1984. godine na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu u Americi.
Kada je izašao iz bazena posle otplivane treće runde u štafeti i obaranja svetskog rekorda za 5 sekundi, čuo je huk navijača svog rodnog grada i tada je izjavio: „To je bilo prvi put da sam čuo kako zvuči glasno navijanje i srce je htelo da mi iskoči iz rudi kada sam prvi put čuo kako gomila kliče moje ime!“

Frank Bartolillo
(Australia, mačevanje)

Na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine Frenk se takmičio kao vrhunski australijski mačevalac.
Opredelio se za ovu sportsku disciplinu jer je za mačevanje potrebna izuzetno velika koncentracija, a on sam ističe da mu je činjenica da je gluv prednost – jer mu ništa ne može poremetiti koncentraciju osim samog protivnika

Jim Ryun
(USA, atletika)

Džim je osvojio srebrnu medalju u trci na 1500 metara na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. godine. Imao je obostrano oštećenje sluha.
Kasnije je postao republički kongresmen u drugom distriktu u Kanzasu, od 1996. do 2007. godine. Njegova zasluga je uvođenje tzv. „Hearing Aid Tax Credit“ zakona, koji omogućava odobravanje kredita od stran edržave na pet godina, licima kojima je neophodan slušni aparat, a ne mogu ga sami sebi priuštiti.