slusni aparati za teodoru i lazara iz kule

Slušni aparati za Teodoru i Lazara iz Kule

Nastavljena velika akcija Fonda humanosti Kompanije „Novosti“ i novosadske firme „Audio BM“. Brat i sestra Stankovići, iako oštećenog sluha i vida, odlični su đaci i aktivni sportisti.

Kada je Teodora imala četiri godine, roditelji su odlučili da je odvedu na kontrolu sluha jer je sve češće tražila da pojačaju ton na televizoru. Njenom mlađem bratu Lazaru obavili su preventivni pregled na kojem je utvrđeno da, kao i njegova sestra, boluje od Ušerovog sindroma, odnosno istovremenog oštećenja sluha i vida.

Teodora je danas odlična učenica na drugoj godini Srednje medicinske škole u Somboru, a Lazar ide u sedmi razred Osnovne škole „Petefi brigada“ u Kuli i, po uzoru na sestru, ređa petice. Njih dvoje su, zajedno sa ocem Draganom i majkom Draginjom, proteklog vikenda bili gosti Novog Sada, gde su, u okviru akcije Fondacije humanosti „Novosti“ i novosadske kompanije „Audio BM“, dobili najsavremenije slušne aparate.

– Ovi aparati visoke klase potpuno su drugačiji od onih koje ste do sada imali. Na drugi način hvataju zvuke i biće vam mnogo bolje i komfornije s njima. Ali potreban je određeni period prilagođavanja i privikavanja – rekao im je Predrag Pejović, izvršni direktor firme „Audio BM“ i koordinator ove humantarne akcije.

Ti vrhunski aparati, kako je dodao, podići će mladim Kuljanima kvalitet sluha na viši nivo, a uz to imaju i mogućnost za ugradnju bežičnih dodataka za slušanje telefona sa stola, kako ne bi prislanjali slušalicu na uho.

A kada je Teodora pomenula da za buđenje, u učeničkom domu gde stanuje tokom školovanja, koristi stari slušni aparat, iz firme „Audio BM“ su obećali da će joj obezbediti budilnik za osobe oštećenog sluha, koji bi uskoro trebalo da im stigne iz Švedske. Ti specijalni budilnici ne stvaraju buku, već korisnika bude vibracijama.

– Brat i ja veoma smo zahvalni na ovom vrednom poklonu. Mnogo će nam značiti, a mislim da će nam značajno poboljšati kvalitet života – kaže Teodora, koja, uz učenje, trenira atletiku i plivanje, a planira da upiše medicinski fakultet ili višu školu za fizioterapeuta. – Odmalena sam htela da studiram medicinu i nadam se da će mi se ta želja ostvariti.

Lazar je aktivan sportista, trenira košarku u kulskom Hajduku i vrlo je uspešan i, kako kaže, možda bi voleo da se tim sportom bavi i profesionalno.

– Slušni aparat mi ne smeta kad igram, ali moram da nosim oko glave traku koja prikuplja znoj, kako se on ne bi pokvasio i oštetio – kaže Lazar.

Dosadašnji aparati nisu bili prilagođeni svim situacijama u kojima se svakodnevno nalaze mladi, pa tako nisu mogli dobro da čuju razgovor kada je okolo buka. Sada će i to biti potpuno drugačije – očekuju, i unapred se raduju, što će moći da slušaju omiljenu muziku.

Autor teksta: Zdravko Grumić

Preuzeto sa: V. Novosti