donacija slusnog aparata

Slušni aparati za Svetlanu odlikaša

Zahvaljujući humanitarnoj akciji “Moj Omiljeni Zvuk“ koju je pokrenuo FOND HUMANOSTI iz Večernjih Novosti, imali smo priliku donirati slušne aparate maloj Svetlani Lakić iz Novog Sada.

Prilikom njene posete našoj direkciji u ulici Vuka Karadžića u Novom Sadu ekipa iz novosadskog dopisništva Novosti uradila je jednu zaista lepu reportažu.

Prenosimo tekst iz V. Novosti objavljen 22. novembra 2016. godine u celosti:

Svetlana Lakić iz Novog Sada, iako od rođenja ima oštećen sluh, u školi ređa samo petice, a uz to je među najboljim učenicima trećeg razreda OŠ „Svetozar Marković Toza“. Igra džez balet, peva u horu, sa roditeljima posećuje pozorišne predstave. Sve te osobine vrednog i aktivnog deteta, uz izveštaj odgovarajuće stručne komisije, bile su najbolja preporuka da bude prvo dete koje je dobilo slušne aparate za oba uha, u okviru akcije koju je organizovao Fond humanosti „Večernjih novosti“ u saradnji sa novosadskom kompanijom „Audio BM“.

– Cilj nam je da podignemo kvalitet života dece sa oštećenim sluhom i da im pomognemo kako bi što bolje funkcionisali u svom odrastanju i učenju – kaže za „Novosti“ Predrag Pejović, iz firme „Audio BM“, koordinator ove humanitarne akcije.

Devojčica iz Novog Sada dobila je aparate visoke klase marke „Bernafon„, koji su vrlo diskretni, tako da će joj od sada biti znatno lakše i udobnije dok čita knjige, rešava zadatke ili sluša omiljenu muziku.

– Drago nam je što je baš Svetlana prva dobitnica ovog kvalitetnog slušnog aparata – ističe Pejović. – Izabrana je među prijavljenima jer smo u njoj prepoznali veliki potencijal. Ona je među najboljim đacima u razredu, a i u vannastavnim aktivnostima se trudi da funkcioniše kao dobročujuća deca. Nadamo se da će joj ovo biti dodatni „vetar u leđa“.

Sve to potvrđuje i Svetlanina majka Evgenija, medicinska sestra, uz neizmernu zahvalnost Kompaniji „Audio BM“ na vrednom daru kao i za stručnu pomoć i podršku njenoj ćerki: „Mi, kao roditelji, zahvaljujemo mnogo pre svih profesoru dr Zoranu Komazecu iz Kliničkog centra Vojvodine, kao i Milici Medić i Mireli Kljajić, koje vode program rehabilitacije dece sa oštećenim sluhom u novosadskoj školi „Milan Petrović“ – kaže Evgenija. – A sa Peđom iz „Audio BM“ od prvog dana imamo sjajnu saradnju, posebno kad je reč o proveri i podešavanju Svetlaninih slušnih aparata.

Svi oni su Svetlani mnogo pomogli da se potpuno oslobodi i da funkcioniše kao ostala deca, njeni drugari. A mnogima od njih Svetlana pomaže da urade domaći iz matematike ili neke druge zadatke. „Često me drugari zovu da pitaju za nešto što im nije bilo jasno. Ja im pomognem ako mogu – kaže Svetlana i dodaje da ipak više voli srpski nego matematiku, iako se obično smatra da je deci oštećenog sluha nekako bliži „račun“.

humanitarna akcija moj zvuk

Ona je vrlo aktivna i van škole. O tome kako joj ide džez balet, najbolje svedoče medalje koje je osvojila na raznim takmičenjima. Zato je s razlogom miljenica u porodici Lakić, koju čine još Svetlanina četiri godine starija sestra Kristina i otac Slađan.