izvestaj sa seminara aktuelnosti

Izveštaj sa seminara „Aktuelnosti u ORL 2014“

Svake godine u oktobru mesecu kompanija Audio BM organizuje tradicionalni seminar o najnovijim dostignućima u otorinolaringologiji, u saradnji sa KC Vojvodine i Društvom lekara Vojvodine. I ove godine okupilo se preko 250 eminentnih ORL doktora iz svih kliničkih centara i zdravstvenih ustanova u Srbiji, ali i ne mali broj učesnika iz regiona. Predavači iz Italije, Češke, Švajcarske, Slovenije, Hrvatske i naravno Srbije, na ovogodišnjem skupu su iznosili najnovije prezentacije i analize svojih iskustava.

Nakon prijatne šetnje po Sremskim Karlovcima, gde je seminar i održan, upoznavanjem sa znamenitostima i istorijom ovog divnog slikovitog mesta ušuškanog pod Fruškom gorom, i koktela dobrodošlice, seminar su otvorili svojom pozdravnom rečju prof. dr Dragan Dankuc, prof dr Rajko Jović, i domaćin skupa g-din Blažo Pisarić, generalni direktor kompanije Audio BM iz Novog Sada.

Prepuna sala hotela “Dunav”, svojim toplim i rustikalnim ambijentom, poslužila je za prezentacije svih učesnika skupa.

Svoja predavanja i prezentacije, koja su često završavana sa diskusijama zainteresovanih kolega, izneli su: dr Vesna Radojević, prof. dr Dragan Dankuc, dr Jiri Skrivan, Tomas Tichy, prof. dr Ljiljana Vlaški, prof. dr Janez Rebol, prim. dr Ivan Baljošević, mr. sci. med. Vladan Stanojković, ass. dr Ljiljana Čvorović, dr Douglas Baldwin, prof. dr Anton Mikić, prof. dr Dušan Milisavljević, prof. dr Milan Jovanović, dr Jelena Sotirović, prof. dr Drago Prgomet, prof. dr Cesare Piazza, prof. dr Rajko Jović, puk. dr Dušan Bijelić, prim. dr Robert Tićac, prof. dr Radan Starčević, ass. dr Danijela Dragićević, dr Milan Vasić, dipl. log. Tamara Živković, dipl. log. Tanja Arbutina.

Prvi dan je obuhvatio teme o upotrebi matičnih ćelija unutrašnjeg uva, izazovima kohlearne implantacije, napredovanjima u tehnologiji, hirurgiji laserskim putem, posebno se akcentovala tema o ugradnji Baha sistema kod dece i lečenju njihove konduktivne nagluvosti. Vrlo zapaženo izlaganje je bilo na temu lečenja pacijenata sa hroničnim tinitusom TRT metodom. Posebno bi naglasili najnovija dostignuća u upotrebi slušnih aparata nove generacije, uz veliku podršku svetskih kompanija Bernafon i Unitron. Izlaganja na temu novih tehnologija i tzv. “Flex trial” aparata za prethodnu probu aparata korisnika pre nego bi se odlučili za rešavanje svojih problema sa sluhom, izazvali su najveće interesovanje.

Na štandovima svetski renomiranih kompanija, čiji smo i distributeri za region jugoistočne Evrope, kompanija Audio BM je uspešno prezentovala sve dijagnostičke i slušne aprate, sa njihovom pratećom opremom. Tu su se mogli videti vrhunski proizvodi kompanija: Cochlear , Otometrics , Bernafon , Unitron , Atos Medical i Rossmax.

Kada su se završila predavanja prvog dana seminara, nastavilo se u opuštenijem ritmu. Na svečanoj večeri pod pokroviteljstvom kompanije Bernafon sve zvanice ovog eminentnog skupa su se opustile i prepustile užitku koje nosi dobra muzika i veselo društvo. Bernafon je opet obradovao sve prisutne lepim nagradama u tradicionalnom izvlačenju sretnih dobitnika lepih nagrada.

Drugog dana seminar se nastavio sa predavanjima na teme carcinoma hipofarinksa, laringektormije, lečenju malignih tumora larinksa, sa posebnim osvrtom na hirurške zahvate laserskim putem i otvorenom hirurgijom. Predavanja i analize iznetih argumenata su završena sa temama o govornim protezama i rehabilitacijom pacijenata sa alarinksnom komunikacijom.

Budite sa nama i dogodine, na nekom drugom lepom mestu, sa svim aktuelnim novostima izaudiologije i vestibulologije ali takođe i novostima o slušnim aparatima najnovije generacije. Dobrodošli!

Na samom kraju ponovo smo prošetali Sremskim Karlovcima, do muzeja pčelarstva i meda i vinarije Živanović, gde su se mogle čuti neke druge teme od strane domaćina ovog simpatičnog turističkog zdanja. Svi su se složili da je ovogodišnji seminar protekao u odličnoj atmosferi I da je tako postavljena lestvica za jedan stepen više u odnosu na sve dosadašnje organizacije. To treba sledeće godine dostići ali i prestići.