„I za oštećeni sluh ima rešenja…“

Svakog dana okruženi smo raznim zvucima i ukoliko imamo problema sa sluhom, to se odražava na naš celokupan kvalitet života.

Otorinolaringolog Prof. dr Zoran Komazec otkriva kako da prepoznate probleme sa sluhom i kako da ih što pre rešite.

Postoje dva tipa oštećenja sluha i u zavisnosti od toga bira se terapija.

– Oslabljen sluh može se desiti zbog smetnji u prenošenju zvučnog talasa od spoljašnje sredine ka unutrašnjem uvu. Tada je reč o konduktivnoj ili provodnoj nagluvosti. Drugi tip je senzorineuralna nagluvost do koje dolazi zbog oštećenja slušnih ćelija u unutrašnjem uvu (pužnici), odnosno nervnih vlakana slušnog živca – objašnjava Prof. dr Zoran Komazec.

Konduktivnu nagluvost smo gotovo svi imali makar na kratko vreme. Svi smo, recimo, doživeli osećaj zaglušenog uva i slabijeg sluha tokom putovanja na visinu. Ovaj tip nagluvosti uglavnom se uspešno leči, a može nastati zbog čepa ušne masti u spoljašnjem uvu, akutne ili hronične upale spoljašnjeg ili srednjeg uva, neadekvatne funkcije Eustahijeve tube…

S druge strane kod senzorineuralne nagluvosti gotovo da ne postoji mogućnost popravljanja sluha lečenjem i stoga se preporučuju slušni aparati.

– Senzorineuralne nagluvosti javljaju se kod oko 25 odsto populacije starije od 65 godina. Glavni simptom u početku je nerazumevanje govora. Nagluvost najčešće započinje propadanjem sluha u području visokih frekvencija, što znači da pacijenti ne mogu dobro čuti veliki broj glasova koji su visoko frekventni. U srpskom jeziku ti glasovi su neki suglasnici (s, z, č, ć, ž…), a oni su i nosioci zvuka razumevanja govora. Daljim pogoršanjem sluha najpre okruženje, a potom i sami pacijenti primećuju da ne mogu obavljati svakodnevne aktivnosti, a da pri tome ne zapitkuju više puta za značenje rečenice – kaže Prof. dr Zoran Komazec.

Većini pacijenata sa ovom vrstom nagluvosti ne mogu pomoći ni lekovi ni operacija, ali ako blagovremeno počnu sa korišćenjem slušnih aparata, znatno mogu pojačati sluh.

– Savremeni slušni aparati programiranjem se mogu podesiti prema zahtevima svakog pacijenta i za boravak u različitim zvučnim okruženjima. Moderna tehnologija je napredovala u toj meri da je moguće pomoći i osobama koje nemaju uopšte ostatke sluha. Ugradnjom kohlearnog implanta omogućava se slušanje čak i kod onih osoba koje su rođene sa oštećenim slušnim čulom. Kod ovog uređaja govorni procesor koji se nosi iza uva pretvara zvučne energije u električni stimulus koji se potom prenosi ka elektrodi koja se nalazi u unutrašnjem uvu, odakle se slušnim živcem i slušnim putevima impulsi upućuju ka kori velikog mozga – objašnjava prof. dr Komazec.

Kako da se obraćate osobi sa oštećenim sluhom

  • obraćajte se razgovetno
  • kratkim i jasnim rečenicama
  • nemojte govoriti prebrzo, ali ni presporo
  • nemojte vikati
  • nemojte praviti grimase na licu, osoba koja očitava sa usana neće vas razumeti ukoliko se vi trudite da joj olakšate očitavanje
  • izbegavajte strane reči i izraze
  • upotrebljavajte reči iz svakodnevnog govora
  • ne držite u ustima cigaretu, žvaku ili hranu
  • budite sigurni da vas nagluva osoba dobro vidi
  • nemojte govoriti nagluvoj osobi iza leđa