FOND HUMANOSTI: Da Jovana bolje čuje

Novosadska kompanija „Audio BM“ i Fond humanosti „Novosti“ u velikoj akciji „Moj omiljeni zvuk“. I pored teškog oštećenja sluha, veoma je hrabra.

Jovana Madžić (17) iz Selevca kod Smedereva, iako rođena sa teškim oštećenjem sluha, odlično čuje svoje srce i želje, pa kao najbolja učenica beogradske škole „Stefan Dečanski“, hrabro ide ka svojoj budućnosti. Zahvaljujući humanitarnoj akciji kompanije „Audio BM“ i Fonda humanosti „Večernjih novosti“, Jovana je dobila novi par slušnih aparata.

Jovanu je mama donela na svet u osmom mesecu trudnoće, a tek kada je imala godinu i po roditelji su shvatili da nešto nije u redu sa njenim sluhom. Ispostavilo se da na jedno uho ne čuje uopšte, dok je na drugom sluh oštećen više od 70 odsto, tako da je, bez aparata, ova devojčica apsolutno u svetu bez zvuka. Kao da to nije dovoljno, Jovana je imala i četvorostruku srčanu manu, i posle brojnih ispitivanja, podvrgnuta je operaciji u sedmoj godini. Ima problema i sa govorom. Sve ovo, ipak, nije omelo hrabru devojčicu da ostvaruje svoje želje.

Kao odličan đak kroz osnovnu školu, postala je vlasnica Vukove diplome. Sada pohađa srednju školu za decu sa smetnjama u razvoju i oštećene sluhom i nagluve „Stefan Dečanski“ u Beogradu.

– Jovana je prva godina na smeru za grafički dizajn, a planira da studira. Zanima je IT sektor, dizajn, fotografija – kaže njen otac Zoran Madžić.

Uprkos hendikepu, Jovana se sjajno snalazi sa svim naprednim sredstvima komunikacije, a novi aparati će joj to samo olakšati. Pravo na slušne aparate od RFZO ima jednom u dve godine. Ukoliko su joj u međuvremenu potrebni novi, roditelji moraju sami da ih kupe. Reč je, inače, o veoma skupim aparatima.

– Nadamo se poboljšanju i veoma smo srećni zbog ovog poklona, a ona, naravno, najviše – kaže majka Danijela.

Jovana je uvek vedra i nasmejana, ali i veoma odgovorna, kao najstarije dete porodice Madžić, koja ima još i desetogodišnjeg Luku i petogodišnju Anu.

Odlično se snalazi i van kuće, u internatu škole gde živi preko nedelje, a iz rodnog Selevca, odnedavno, sama putuje za Beograd. Svi se nadaju da će novi aparati pomoći Jovani da živi bezbrižnije, ima više šansi za uspešno učenje, ali i ispuni ciljeve koje je sebi zadala.

APARATI VISOKE KLASE

– JOVANA ima ekstremno teško oštećenje, a aparati koje je dobila su visoke klase, i svakako će joj veoma značiti – kaže g-đa Sonja Ilić Đorđević, iz „Audio BM“ centra u Smederevu, koja je devojci uručila novi par slušnih aparata.

Autor teksta: Jelena Ilić

Preuzeto sa: Novosti.rs