Donacija: Da Petra čuje omiljeni zvuk

Kompanija „Novosti“ i firma „Audio BM“ obezbedili slušne aparate devojčici iz Zubinog Potoka. Od rođenja se bori sa oštećenjem sluha i cerebralnom paralizom.

U nastavku humanitarne akcije „Sva deca treba da čuju omiljeni zvuk“, Kompanija „Novosti“ i novosadska firma „Audio BM“ dodelila su dva slušna aparata Petri Božović (15) iz Zubinog Potoka kod Kosovske Mitrovice. Petra pohađa osnovnu školu i otkad zna za sebe bori se sa teškim oštećenjem sluha i cerebralnom paralizom. Pored svih tih problema, u četvrtak je nasmejana stigla u Niš gde joj je Blažo Pisarić, direktor kompanije „Audio BM“, uručio aparate napredne klase, koje ona ne bi mogla da dobije preko Fonda za zdravstveno osiguranje.

Petrina mama Mirjana rekla nam je da je za ovu akciju čula od svog svekra, koji, kako kaže, već 20 godina dan započinje uz primerak „Večernjih novosti“. – On mi je pokazao da postoji humanitarna akcija i da bismo na taj način mogli da pomognemo Petri da dobije najbolje aparate – kaže Mirjana. – Kontaktirala sam sa „Novostima“ i aparati su brzo stigli do Petre. Jako sam zahvalna i srećna što je pokrenuta ovakva akcija. Mi do sada nismo sarađivali sa kompanijom „Audio BM“, ali planiramo da nastavimo saradnju sa njima, ovde u Nišu, jer smo zadovoljni i mi i Petra.

Ova petnaestogodišnja devojčica je i pored svih problema, sa kojima se suočava od rođenja, dobar đak, ali još ne zna čime bi želela da se bavi, pa će posle završetka osmog razreda upisati gimnaziju da bi se što bolje spremila za fakultet. Petra se, kaže, u školi dobro snalazi, društvena je i pozitivna, što se i vidi već u prvom kontaktu sa njom, a sa aparatima koje je dobila sada čuje odlično. Ima stariju sestru, koja je baš zbog nje upisala defektologiju i sada studira u Beogradu, kao i starijeg brata koji pohađa DIF.

Direktor firme „Audio BM“ Blažo Pisarić kaže da su se pre dva meseca pridružili akciji „Novosti“ i da će dodeliti 50 aparata deci koja imaju problem sa sluhom i kojima „fondovski“ aparat ne može da pomogne.

– Takvoj deci je potreban kvalitetniji, skuplji slušni aparat, naprednije tehnologije, a veliki broj roditelja nije u mogućnosti da ih obezbedi svojim mališanima – kaže Pisarić.- Vrednost ovih aparata, koje je Petra dobila je oko 250.000 dinara, a oni će u značajnoj meri poboljšati njen kvalitet života – kaže Blažo Pisarić.

PROTIV PREDRASUDA

U okviru humanitarne akcije koju su „Novosti“ pokrenule povodom Svetske nedelje gluvih i nagluvih osoba biće podeljeno 100 aparata deci do 18 godina iz cele Srbije. Trećinu ukupnog broja aparata obezbedila je novosadska kompanija „Audio BM“.

– Namera nam je da pokažemo koliko je deci važan sluh i da se istovremeno borimo protiv predrasuda – kaže Marjan Antić, marketing menadžer kompanije „Audio BM“.