Da Mona bolje čuje harmoniku i gitaru

U akciji „Moj omiljeni zvuk“ kompanije „Audio BM“ i „Novosti“ donirano je još jedno dete sa dva slušna aparata. Komisija je izabrala Monu Obradović iz Beograda.

U OKVIRU akcije „Moj omiljeni zvuk“, koju već skoro godinu dana organizuju Fond humanosti kompanije „Novosti“ i novosadska firma „Audio BM“, slušni aparat najnovije generacije uručen je devetogodišnjoj Moni Obrenović iz Beograda. Tako će ova odlična učenica trećeg razreda osnovne škole lakše pohađati nastavu, ali i uživati na probama folklora kojim se svakodnevno bavi.

Moni je oštećenja sluha dijagnostikovano kada je imala četiri godine, usled komplikacija prilikom lečenja upale bešike.

– Imala je visoku temperaturu zbog koje je morala da pije antibiotike – priča Monina majka Slavica Obrenović. – Posle terapije izgubila je 70 odsto sluha, pošto su mikroskopski sitne dlačice u ušima, koje izlaze iz nervnih ćelija i na njih prenose zvučne talase, tom prilikom gotovo uništene.

Specijalista za ORL koji ju je pregledao rekao je da je Mona sluh najverovatnije izgubila upravo zbog upotrebe antibiotika u ranom uzrastu, ali da je do toga moglo da dođe i zbog povišene telesne temperature. Slušni aparat koji je ranije imala, dodaje Monina majka, nije joj omogućavao da čuje zvuke sa veštačkih izvora, poput televizora ili računara, pa je za te potrebe porodica Obrenović morala da obezbeđuje dodatne uređaje.

Ipak, poteškoće s kojima se suočava već pet godina, kako veselo kaže Mona, nisu je omele u brojnim aktivnostima i svestranim interesovanjima, pa je tako, uz školske obaveze, uvek pronalazila vremena i za sport i umetnost.

– Trenirala sam gimnastiku, pa nindžucu, japansku borilačku veštinu – priča Mona. – Sada igram srpske narodne igre i drago mi je što ću bolje čuti gitaru i harmoniku. Volim i da slikam i vajam.

Kako ističe Marjan Antić, iz kompanije „Audio BM“, neophodno je promeniti uvreženo mišljenje da je nedostatak sluha bolest ili hendikep.

– Ovo protiv čega se borimo prosto je stanje, ali mora da se dijagnostikuje što ranije – priča Antić. – Potpuno zdrava i motorički sposobna deca zbog kasnog otkrivanja problema ne razviju u dovoljnoj meri moć govora. Na nama je da rušimo predrasude i pomognemo im da se lakše integrišu u vršnjačko društvo.

UPITNIK ZA PRIJAVE

INFORMACIJE o akciji za dobijanje slušnog aparata roditelji mogu dobiti preko internet adrese Fonda humanosti kompanije „Novosti“ fond@novosti.rs. Popunjen upitnik, koji sadrži osnovne podatke, kao i potrebnu medicinsku dokumentaciju, razmatraće četvoročlana stručna komisija vrhunskih ORL specijalista u Srbiji.

Možete se javiti i INFO Call centru Audio BM-a na broj 021-3000-400, a sve detalje oko prijave možete videti OVDE (kliknite na prikazani link)

Izvor: Novosti.rs