Da li je zdravo glasno slušanje muzike?


Sigurno ste se našli bezbroj puta u situaciji da se izlažete uživanju u glasnoj muzici,

bilo da ste na nekom veselju, nečijoj svadbi, ili baš dugo očekivanom saboru trubača u Guči… Tada se ne razmišlja previše, prepuštamo se užitku, priči, koja se često svodi na vikanje u uvo svome sagovorniku i slično. Nakon tako veselih noći, kada dođemo kući svojoj u mir I tišinu, odmah možemo osetiti šum u ušima od prekomernog izlaganja buci.

A kako se osećate nakon dugog slušanja muzike na svom kućnom HI-FI uređaju, ili što je mnogo češće poslednjih godina kod mlađih generacija – sa slušalicama svoga MP-3 plejera odvrnutim do kraja glasnosti?

Prema istraživanju izraelskih naučnika utvrđeno je da ove navike dovode do ranog početka oštećenja sluha. Danas tinejdžeri imaju mogućnost da satima i satima slušaju svoje male, moderne sofisticirane naprave, tako da ih redovno viđamo po ulici sa minijaturnim slušalicama u ušima, te kada prođu pored nas i mi možemo čuti muziku koju slušaju. Naučnici kažu da je za očekivati da se ovako već kod četvrtine mlade populacije može očekivati otpočinjanje slabljenja sluha već u tridesetim godinama života. Neretko se pojavljuje i peridoični ili hronični tinitus u nekim slučajevima.

Šta činiti po tom pitanju? Redovna kontrola sluha je prvo i najvažnije rešenje. Obavezno proverite linije svoga audiograma kod profesionalnih audiologa, tada ćete dobiti pravo mišljenje i savet, shodno stanju vaših ušnih kanala.