aktuelnosti u orl 2015

Aktuelnosti u ORL 2015 (izveštaj)

I ove godine je kompanija Audio BM, u saradnji sa Akademijom medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva i Kliničkim centrom Vojvodine, uz podršku poslovnih partnera iz inostranstva, organizovala tradicionalni seminar o aktuelnostima u ORL-u.

Ove godine, u prestižnom novosadskom hotelu PARK, idealnom za održavanje ovakvih skupova, okupilo se preko 250 eminentnih ORL doktora iz svih kliničkih centara i zdravstvenih ustanova u Srbiji, ali i ne mali broj učesnika iz regiona. Predavači iz Italije, Češke, Švajcarske, Slovenije, Hrvatske i naravno Srbije, na ovogodišnjem skupu su iznosili najnovije prezentacije i analize svojih iskustava.

aktuelnosti 2015

Neposredno pre predavanja održana je prva sednica predsedništva ORL sekcije SLD-a, koja ima u planu unapređenje struke i razvoj i podizanje nivoa znanja i veština ORL doktora koji se aktivno bave usavršavanjem svojih stručnih kompetencija. Održavanje edukativnih kurseva, omogućiće našim doktorima značajan napredak u veštinama i uopšte lečenju pacijenata.

Svoja predavanja i prezentacije, koja su često završavana sa diskusijama zainteresovanih kolega, izneli su: Prof. dr Rajko Jović, Prof. dr Dragan Dankuc, Prof. dr Zoran Komazec, dr Jiri Skrivan, Prof. dr Rade Kosanović, Prof. dr Ljiljana Vlaški, Prof. dr Janez Rebol, Ass. dr Ljiljana Čvorović, dr Douglas Baldwin, dr sc. med Branka Mikić, dr sc. med. Jovana Ječmenica, Doc. Dr Slobodanka Lemajić-Komazec, dr sc. med Nada Milanović, Prof. dr Anton Mikić, Prof. dr Milan Stanković, Prof. dr Predrag Stanković, dipl. def. Tanja Arbutina… i mnogi drugi.

Prvi dan je obuhvatio teme o izazovima kohlearne implantacije, posebno kod bilateralne implantacije kod dece, napredovanjima u tehnologiji, hirurgiji, neuropatiji, posebno se akcentovala tema o greškama i zamkama u audiološkoj dijagnostici. Vrlo zapaženo izlaganje je bilo na temu lečenja pacijenata sa hroničnim tinitusom TRT metodom. Posebno bi naglasili najnovija dostignuća u upotrebi slušnih aparata nove generacije, uz veliku podršku svetskih kompanija Bernafon i Unitron. Izlaganja na temu novih tehnologija i tzv. “North Platform” aparata, kao i najnovijih modela i napretka u tehničkom smislu izazvali su najveće interesovanje.

aktuelnosti 2015

Kada su se završila predavanja prvog dana seminara, nastavilo se u opuštenijem ritmu. Na svečanoj večeri pod pokroviteljstvom kompanije Bernafon sve zvanice ovog eminentnog skupa su se opustile i prepustile užitku koje nosi dobra muzika i veselo društvo. Bernafon je opet obradovao sve prisutne u tradicionalnom izvlačenju sretnih dobitnika lepih nagrada.

aktuelnosti 2015

Drugi dan je bio posvećen terapijskim mogućnostima lečenja karcinoma hipofarniksa, i uopšte hirurgiji karcinoma hipofarniksa, rekonstrukciji, rešavanju komplikacija i preživljavanju pacijenata. Posebno se obratila pažnja na rehabilitaciji glasa i govora pacijenata sa laringektomijom i parcijalnom i totalnom faringektomijom.

aktuelnosti 2015

Obzirom da je prošlogodišnji seminar protekao u odličnoj atmosferi i da je tada postavljena lestvica za jedan stepen više u odnosu na sve dotadašnje seminare, potrudili smo se da ove godine čak i prestigemo dostignuti kvalitet organizacije i sadržaja predavanja.

Budite sa nama i dogodine, na nekom drugom lepom mestu, sa svim aktuelnim novostima iz ORL-a, audiologije ali takođe i novostima o slušnim aparatima najnovije generacije.

aktuelnosti 2015

Celokupan video-izveštaj sa opisanog seminara možete pogledati na našem You Tube kanalu, ili jednostavnim klikom OVDE.