Iritacije nosa i grla

_

Iritacije nosa i grla, 

neprijatne glavobolje:

5 efikasnih načina da izlečite prehladu bez lekova!

Prehladu izazivaju virusi, a ne bakterije, zbog čega na putu do ozdravljenja treba eliminisati lekove i telu priuštiti prirodan način lečenja. Nagle promene temperature kojima smo izloženi poslednjih nedelja uzrokovale su kod mnogih borbu s prehladom.
Iritacije nosa i grla, te neugodne glavobolje teraju nas da posegnemo za lekovima, dok nemali broj obolelih u želji za brzinskim oporavkom poseže i za antibioticima.
Međutim, takav način lečenja uzrokuje potpunu neravnotežu u telu jer prehladu izazivaju virusi, a ne bakterije, zbog čega na putu do ozdravljenja treba eliminisati lekove i telu priuštiti prirodan način lečenja.
Audio BM - Saveti
_

1. Obilje voća i povrća

Virusi su najčešći uzočnici prehlada 

i s obzirom na to da nisu živi, potpuno ih je pogrešno lečiti antibioticima. Najbolji način borbe s prehladom je sprečiti zarazu, što se postiže jačanjem imunog sistema i to pomoću obilja voća i povrća i začina koji u sebi sadrže prirodne oblike minerala, vitamina i antioksidansa. Obilje vitamina C neophodno je u razdoblju kada se virusi razuzdaju, a osim u pomorandži možemo ga naći i u drugom voću i povrću. Važno je s menija u potpunosti skloniti masnu hranu i konzumirati samo obroke koju su prošli minimalnu termičku obradu.
_

2. Odmor

Odmor je u razdoblju prehlade neophodan.

nemojte da se zavarate činjenicom da je samo virusna upala u pitanju. Naime, ukoliko snažan kašalj ne odležite, posledice vas mogu prikovati za krevet i narednih dana. Stoga, priuštite sebi dva dana odmora u krevetu i preznojavanje pomoću kojeg će upala iz tela lakše izaći.
_

3. Udvostručen unos tečnosti

pojačane prirodnim začinima

Pojačan unos tečnosti, čajeva i vode tokom prehlade mora biti dvostruko veći nego dnevna redovna mera. Naime, voda brani telo od virusa odražavajući ćelije čistim i optimizujući sve njegove funkcije. Pri pojačanom unosu tečnosti se ne misli samo na obično ispijanje vode – poznata pileća supa spas je u situacijama kada telo popušta pred navalom virusa jer sadrži aminokiselinu cistein. Ona se oslobađa kuvanjem mesa, a slična je brojnim preparatima na gotovo identičnoj hemijskoj bazi koje prepisuju lekari. U supu za pojačan efekat pročišćenja disajnih puteva preporučuje se da dodate svež luk, malo đumbira ili prstohvat čili papričice.
_

4. Pravilno izduvavanje nosa

Izbacivanje nakupljene sluzi iz nosa

neophodno je u lečenju prehlade, ali ono ne sme biti agresivno. Naime, prilikom snažnog potiska sluzi događa se da se deo bacila seli u ušne kanale što uzrokuje jake upale uha. Kako bi sprečili pogoršanje prehlade, preporučuje se izbacivanje sluzi potiskom kroz jednu nozdrvu, na način da drugu prstom držite začepljenu.
_

5. Prirodni eliminatori virusa

iz disajnog sistema

Slana voda pomoći će kod uklanjanja virusa iz nosa, a možete da je pripremite sami kod kuće – 2 dcl vode prokuvate, ohladite, pa dodate 1/4 kašičice morske soli i jednaku količinu sode bikarbone. Sve dobro izmešajte, te kapaljkom u svaku nozdrvu ukapajte slanu mešavinu, ostavite da isteče i ponovite isto najmanje tri puta dnevno.
Beli i crveni luk poznati su prirodni dekongestivi, a sami možete da pripremite čaj od luka. Četiri velike glavice potrebno je skuvati u 2 litre vode, nakon kuvanja od sat i po vremena dobijeni napitak procedite i vratite na vatru, te prokuvajte još kratko uz dodatak ¾ kašičice meda. Konzumirajte toplo tokom dana dok ne ispijete dobijenu količinu.

Comments are disabled.